Directors
Bitkisel üretim kaynaklarının en başında tarla bitkileri gelir. Çünkü insanların olmazsa olmaz kabul edilen beslenme, giyinme, barınma ve tedavi gibi temel ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayan en önemli ürünler tarla bitkileridir.
-Tahıllar
-Yemeklik baklagiller
-Endüstri bitkileri
-Yem bitkileri
-Çayır ve meralar
Tarımsal üretim kaynakları bitkisel ve hayvansal olmak üzere başlıca iki gruba ayrılır. Bitkisel üretim kaynaklarının en başında tarla bitkileri gelir. Çünkü insanların olmazsa olmaz kabul edilen beslenme, giyinme, barınma ve tedavi gibi temel ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayan en önemli ürünler tarla bitkileridir. Türkiye’de işlenen tarım arazilerilerinin %66.5 ini tarla bitkileri oluşturmaktadır. Tarla tarımının da önemli ölçüdeki büyük kısmını (%76) tahıllar oluşturmaktadır. Dünyada tahıl olarak en fazla buğday, çeltik ve mısır, Türkiye’ de ise buğday, arpa ve mısır üretilir.Dünyada baklagil olarak en fazla fasulye ve bezelye, Türkiye’ de ise nohut ve mercimek üretilir.
Hepimizin evlerinde büyük bir yeri olan tarla bitkilerinin ekimi ve bu ürünlerin ekim zamanından, hasat edilinceye kadar geçen sürede yapılanların değerlendirildiği eğitim amaçlı bir programda sizlerle buluşuyoruz. Merak edilen tüm detayları toprağın dostu çiftçilerimiz ve ziraat mühendislerimizle değerlendirip sizlere aktarıyoruz.
Programımıza konu olan bazı genel soru işaretleri;
-Türk tarımında tarla bitkilerinin önemi ne kadardır?
-Hangi bölge ve toprak tipinde hangi ürün yetiştirilmelidir?
-Kuru, sulu, nemli tarım ve tarla tarım sistemleri
-Tarla tarımındaki en önemli etken su. Eksikliği mi? Fazlalığı mı?
-Ekim nöbeti, araya veya karışık ekim, nadas, anız…
Sosyolog Kemal LAYIK’ ın hazırlayıp sunduğu Tarla Bitkileri çiftçinin kanalı Çiftçi TV’de…